Saturday, October 31, 2009

uitt.


lama sungguh tak update blog.
bapak malas!!
tapi aku rajin baca blog org lain.eheh


ok.bai bai
hahaha :P

Thursday, August 20, 2009

pasrah



someone
: kau tahu jann...redha tu rela, pasrah itu menyerah. berbeza kan?


aku tak menafikan kata-kata dia. aku menyerah tapi tak rela. jika rela mungkin separuh hati dan terpaksa.
(dibelenggu masalah)
T_T



kalau ada masalah aku akan menangis semahunya dan lepas itu aku ke bilik air untuk mengambil air wuduq bagi menenangkan diri. lepas itu aku akan mengucapkan kalimah ni di dalam hati.

*bismillahi tawakkaltu 'ala Allah
Dengan menyebut nama Allah, aku berserah diri kepada Allah

(bkn nak tunjuk baik tapi itu kebiasaan yang aku buat) T_T


(MINGGU PENUH EMOSI..huhu) ^^"



Wednesday, August 5, 2009

noramira ismail



Pada 20 tahun lalu tanggal 6/8 tercatat dalam sejarah hospital, ditakdirkan Allah, lahir bayi yang agak-agak comel ke dunia ni.



Namun, bulan demi bulan, tahun demi tahun silih berganti...bayi tersebut terus dibesarkan dan membesar hingga dewasa.


KINI, tarikh tersebut berulang lagi, dia masih diberikan illahi usia untuk teruskan kehidupan di dunia ini sampai masa ditetapkannya sebelum kembali... Namun detik 6/8 ini menceritakan genap la usia bayi tadi yang ke-20 kali.


SELAMAT HARI JADI YANG KE-20...NORAMIRA BT ISMAIL a.k.a temanku yang paling rapat. (rapat ker??hahah :P )



dalam banyak2 gmbr, aku paling suka pic ni. sebab pe? sebab nampak baik.hahaha :D
nampak manis lor.. :)

bersama cik myra.lalala


*ikhlas dari hati ke hati.


MYRA BACA NI..........

semoga di panjangkan umur. semoga dimurahkan rezeki. semoga ada jodoh dengan arul. semoga hidup diberkati. semoga persahatan kita kekal. semoga..semoga dan semoga... walaupun cara hidup kita berbeza, pemikiran kita berbeza cuma saiz badan je sama..ko tetap kawan ku dunia akhirat. dan aku nak ko tahu ko bererti buat aku. :')

peace. ^^v

Monday, July 27, 2009

kematian, hal yang pasti tapi sering dilupakan


Pada 23 julai yang lalu, seorang insan yang ku panggil Tok Su kembali kerahmatullah. Aku tergamam bile mendengar berita tu. Seorang lelaki tua yang mengusap kepala ku bila ku salam di pagi raya sudah tiada. :'( aku dan family terus bersiap balik ke Perak. Pada pagi jumaat 24 julai, jenazah di kebumikan di Perkuburan Telok Batik. Aku membawa kamera masa tu tapi takut nak ambil gambar di kawasan perkuburan. dan aku takut pe orang kata nanti. Pastu kata abi tak pe..ambil je gambar. masa tu jantung ku kuat berdenyut bila mengingatkan sakaratul maut.



dalam kesibukan orang mengali kubur, membersihkan dan menimbuskan tanah. aku sempat berpaling melihat tangisan cucu-cucu tok yang tak berbunyi. mata mereka bengkak..begitu juga dengan anak-anak tok su. hati ku sayu melihat situasi sebegitu. tibe-tibe aku terpandang abi dan ummi dan tidak semena-mena beberapa titis air mata ku keluar
hurm...aku tak tahu macamana keadaan ku bila mereka sudah tiada nanti. :'(


Salam takziah buat keluarga Tok Su, semoga roh Allayarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin..amin..amin.. yarabbanal alamin. T_T dan tidak ku lupa. salam takziah pada keluarga Allahyarhamah YASMIN AHMAD. al-fatihah~

.............................................................................................................................................

Selepas majlis perkebumian berakhir, kami sekeluarga singgah sekejap kat umah keluarga Allayarham untuk melawat keluarga mereka. Dalam pada itu, aku ketemu dengan adik sepupu ku yang semakin membesar. Kali terakhir melihat dia semasa hari raya tahun lepas. Sekarang si bulat ni sudah berumur setahun 9 bulan.

mula-mula nampak aku, dia macam tak suke dan mengerutkan dahi. sempat snap! ^^

lepas beberapa minit, si nabil datang dekat dengan aku. suka kamera iye dik??haha tak kenal maka tak cinta. ^^"

*entry aku macam cerpen pendek erk?.haha tak kisah la. :P

-sekian-

Thursday, July 23, 2009

siapa sebenarnya pakcik tu?


hari jumaat lepas merupakan kali kedua dalam hidup aku balik ampang naik KTM.hehee selama 2 tahun lebih aku belajar kat KTT..aku agak malas nak gune pengangkutan awam ni. selalunya aku suruh abi amik..lalala.. aku naik KTM ari tu pun sebab ada zurrayka a.k.a roomate aku. :P aku ajak si zue balik rumah
bertolak dari hostel dalam pukul 4.30.. uncle saba yang hantar kitaorang dari taman mawar ke KTM. ini la satu-satunya pengangkutan awam bagi pelajar KTT yang tak de transport macam aku...hahah

mula-mula sampai ramai ni, slps 15 minit kemudian lg ramai oo..

sampai je kat KTM, penuh giler orang.. maybe ari tu ari jumaat..ramai orang nak balik kampung kott..
setengah jam kemudian smpai la tren yang dinanti-nantikan..ahakz.. tapi tren yg dinantikan tu penuh muatan macam sardin dalam tin. kitaorang tak jadi nak naik n terpaksa tunggu tren seterusnya. bila tren yg berikutnya dah sampai-sesak jugak!..kitaorang redah je sebab sampai bila nak tunggu tren kalau asyik pikir nak senang je. heee..

lepas 35 minit dalam tren, kitaorang turun kat bandar tasik selatan..kene naik lrt untuk sampai ampang.
dalam lrt lak, ade seorang pakcik ni tegur aku. dia berkemeja putih dan berseluar slack hitam. pada baju die ade lambang maskargo. tibe-tibe pakcik tu bersuara, "dah berapa lama berkecimpung dalam dunia fotografi?" aku terpana sekejap sebab soalan dia macam wartawan...aha pastu aku terus menjawab "baru je.." dan dia tanya lagi "pakai nikon jenis pe?" sambil dia memandang beg camera jenama nikon yang aku galas. "saya pakai beg nikon tapi dalam die camera sony a200". jawab ku sambil tersengih. :P pastu dia tanya bermacam-macam soalan. die juga ade ceritakan pasal anak lelaki dia yang berkerja sebagai photographer dan bagitahu serba sedikit pasal dslr. sepanjang perjalanan, die nasihati ku supaya rajin-rajin kan diri dengan snap gambar orang kahwin, funtion dll..baru leh maju. aku hanya mengangguk kepala tanda paham.acehh.. :P yang aku tak lupa, dia ade ckp "kalau nak jadi pro, amik masa dalam 20 tahun." aku kebingungan mendengar kenyataan tu. pastu aku tergerak hati bertanya kat pakcik tu, "pakcik pernah jadi photographer??" die hanya menjawab soalan ku dengan senyuman. ??? ting tong! STATION PANDAN INDAH..operator lrt pulak bersuara. :P

secara spontan aku terus mintak diri dan berkata "jumpa lagi"...
dia hanya menganggukkan kepala dan senyum. ape pakcik ni..asyik senyum jee...cakap la something. hati ku membebel.hahaha :P dalam diam aku berharap dapat jumpa pakcik maskargo tu lagi. banyak ilmu yang dia beri kat aku dan aku tak kan lupa. 10 minit kemudian ummi datang dengan pajero yang berenjin kan motobot..haha... *banyak kuat itu bunyi. ^^"

>sekian< :)


Thursday, July 16, 2009

suara hati.


"walaupun aku tak cukup berbakat dalam bidang yang aku ceburi, aku tetap akan terus berusaha"
^^


Saturday, June 27, 2009

c.i.n.ta coklat - c.c

hari tu aku lepak ngan member sekolah aku dulu. lepas tu kawan ku yang sorang tu meluahkan isi hatinya pasal c.i.n.ta yang dialami sekarang..agak menarik perhatian ku cara dia mengambarkan c.i.n.t.a dia dengan coklat. aku suka coklat!haha :P

Coklat, ada dua jenis. Yang pertama, kita suka, kita beli dan kita makan. That means, sekalipun kita sayang nak makan coklat tu tapi kita tahu the purpose of buying it is to eat it. Itu perasaan yang aku nak. Perasaan menikmati apa yang kita dapat. We taste it. Kita habiskan coklat tu dan tak tinggalkan separuh. Kita tak share dengan orang lain. Kenapa? Sebab the chocolate is mine. Aku membelinya jadi akulah pemiliknya." Rasyidah memandang pada aku dan Atiqah yang kini kerutan di dahi bertambah menjadi dua kali ganda.haha sengal sekejap. :P

Lepas tu dia sambung lagi, the other type is, the chocolate yang kita suka, kita beli, tapi sayang nak makan. Kita lihat bekasnya, tapi tak nak buka, tak nak usik sebab takut rosakkan isi dia. We tend to give it to other people, biar orang lain makan. Kita beli sebab ia cantik dan nampak sedap. That's the way my life is right now, dengan yusrizal. I love him but aku tak berniat nak memiliki dia. Kau orang faham sekarang?" tanya Rasyidah, memandang pada aku dan atiqah yang ternganga. Kami seperti memasukkan kata-kata Rasyidah tadi melalui mulut pula setelah telinga kami tidak benar-benar dapat menangkap kata-kata itu untuk diproses ke dalam otak.haha walaubagaimana pun aku dengan atiqah hanya tersenyum pada rasyidah dan mengangguk-gangguk kepala. Aku tak nak persoalkan ape dia cakap atau apa dia buat. FULLSTOP.

kita dianugerahkan dengan satu lidah dan dua telinga, supaya kita boleh mendengar dua kali ganda daripada kita bercakap.
tu yang cuba aku buat. *kadang-kadang kita tak sedar kita bercakap dua kali ganda daripada kita mendengar. tu sebab sesetengah masalah tak dapat di selesaikan dengan mudah.hurmmm...

Lepas tu aku ajak diorang keluar pergi makan KFC kat Ampang Point.wuuhuu.. Perbualan mengenai cintan-cintun tadi tamat kat situ sahaja. Lepas tu kami sembang pasal family, kawan2, pelajaran dan masa depan.acehhh.. hahaha. Agak best jumpe kawan lama time cuti sem ni. weee~ :P

sekian terima kasih.



Tuesday, June 23, 2009

cuti-cuti malaysia

Al-kisah...
Penghujung cuti sekolah hari tu. Abbi ajak kitaorang pergi zoo. Abi kata dah lame tak pergi, adik2 ku girang mendengar , sebaliknya aku mengeluh dalam hati.lalala Bukan pe, aku dah beberapa kali pergi zoo atas sebab assignment. Tambah lagi hari tu aku demam. Tapi disebabkan adik-adik aku yang 5 orang tu sungguh excited n abi sanggup amik cuti untuk spend time dengan kitaorang, aku surrender weyh...haha

Time tu ummi dan kak long tak de, kak long kene pergi kerja n ummi ada kursus kat shah alam..hurm Dalam pukul 10pagi enjin pajero dah panas dan kitaorang pun pe lagi, zroomm... dan 15minit kemudian tanpa kesesakan lalu lintas sampai lah ke Zoo Negara!! Rasa tak panas bontot aku duduk dalam kereta.haha dekat je kott. ^-^"

pastu,,,
tengok la gmbar di bawah erk!
GAMBARan boleh menerangkan keadaan dan situasi.lalala :P


bergambar dulu sebelum masok. wee~

aku ketawa melihat bdk cina ni (kanan) korek idung dgn selambanya dan khusyuk.haha
nama pn bdk. ^^"

wuuhuu..posing jgn xposing.

nyam2 kerbau nyam

lps ni nak g mane erk?

seiring sejalan.lalala

KAMI penat berjalan tp ade yg cover bile brgmbr. mcm xbiase lak! :D

binatang pun taw penat, tgk tu... haha :P

----------------------------------------------------------------------------




walaupun entry kali ni pasal zoo, tapi tak banyak gambar binatang kan. haha..
aku malas nak snap! hee ^^"

Dalam pukul 12 lebih kitaorang chow dari zoo~

Sampai je kat umah, abi n adik2 lelaki ku bersiap2 nak pegi sembahyang jumaat. dan yang lain...buat taik mata.hahaha bila abi blek dari masjid n tanya kitaorang dah sembahyang ker belum, aku jawab..cuti-cuti malaysia la bi....zZzZzZz.. :D


sekian.terima kasih.
lalala. ^-^

Monday, June 22, 2009

i love him

Semalam hari Bapa kn??
agak tidak lambat untuk aku nak ucapkan
SELAMAT HARI ABI!!!
:)

Mohd Azhari bin Zainuddin.
Seorang lelaki yang aku syg, yang besarkan ku dengan penuh sabar
seorang lelaki yang selalu memberi dorongan..
yg senantiasa ade di sisi bila ku memerlukan dia
n the most important thing..aku sanggup mati kerana dia. SUNGGUH!
kalau nak cari calon suami pun aku nak seseorang yang seakan-akan dia.
(berderai ketawa kakak aku kalau dia baca wish aku ni)
haha.. :D

dua insan yg aku syg dan hormati.
jilah janji..jilah akan jaga ummi abbi sampai akhir hayat jilah!
jilah janji! :'(


i know my abi wouldnt be reading this but i just wanna tell the whole world that i love my abi so damn much and im so lucky to have him as my dearly lovely father. :')

I LOVE U ABI. HAPPY FATHER'S DAY!
*tibe2 sebak.haha


Wednesday, June 17, 2009

duit oh duit...


hurm...cuti sem ni aku kekurangan duit.. aduhai...tak kan la nak mintak kat ummi abi. Diowg pun ade tanggungan lain..kalau boleh aku tak nak menyusahkan diowg. tak suke!


Kebanyakan kita sebenarnya terperangkap dalam financial freedom yang palsu. Kita rasa duit kita cukup. Kita selesa dengan apa yang kita ada... Tapi realitinya semua tu sering kali bukan hak kita sebaliknya hak bank...hak syarikat kewangan.

Selalunya kita akan sedar yang kita tak cukup duit hanya bila timbul keinginan nak melangsaikan tanggugan-tanggugan itu secara sekali gus. Maksud aku, sesekali kita mungkin terfikir alangkah baiknya kalau kita tak perlu bayar ansuran setiap bulan. Alangkah baiknya kalau kita dapat keluarkan duit selambak, kemudian bayar semua tunggakan itu satu demi satu. Alangkah baiknya kalau kita ada duit yang betul-betul cukup. Tapi selalunya duit kita cuma ada dalam kategori. Pertama, tak berapa cukup dan kedua, sekadar cukup-cukup. Jarang jumlahnya betul-betul cukup.

Kedengaran seperti duit itu segala-galanya dalam hidup manusia, tetapi itulah, hakikat sebenar kehidupan. Zaman ni serba-serbi memerlukan duit. Walaupun duit mungkin akan membuatkan manusia menjadi hina, tetapi tanpa duit manusia akan lebih hina daripada tu. Betul ker?? hurm....



Tuesday, June 9, 2009

Jackie Chan vs Otaku Jann


Setiap orang mempunyai angan-angan yang ingin direalisasikan. Dan aku pernah menyimpan angan-angan ingin menjadi seperti Jackie Chan. Melihat aksi stunt beliau di tv membuatkan aku terfikir akan kemampuan aku. 1 ayat je yang terlintas di fikiran ku time tu, Mustahil! Bagi aku agak mustahil sebab aku ni agak penakut orangnya. Nampak tikus lalu depan mata pun dah menjerit macam peminat fanatik melihat artis kesayangannya berjalan di atas red carpet. Sampai tersemput-semput aku menjerit taw tak.hahaha bezanya aku ngan peminat fanatik tu ialah aku menjerit ketakutan mereka menjerit kesukaan.hurm... Dan aku juga tak seberani jackie chan dengan membiarkan diri dibelasah dan badan berdarah-darah di sana sini.huhu Tetapi aku teingin bangett merasa kesakitan seperti yang beliau rasa.haha gila aku ni!! Caranya ialah dengan belajar silat..hiyahh..


Al-kisah...
Semuanya tercapai pada awal tahun 2002, ketika itu umur aku 13 tahun dan aku sungguh teruja meletakkan tanda "betul" untuk Pertubuhan Silat Gayung Fatani Malaysia ketika mengisi borang ko-kurikulum.hehee.. (time to show).

seni pertahanankan diri yang banyak mengajar aku erti keberanian.
huhu *tabik


Bermula dari sini la rutin harian aku setiap sabtu pergi ke sekolah dari jam 9-11pagi untuk berlatih silat. Macam biasa sebelum buka gelanggang kita orang akan membaca ayat umul kitab, Al-Fatihah.. n then memulakan latihan mengikut bengkung masing-masing untuk buat bunga, jurus, belebat, tapak, buah, Tempur Seni dan Tempur Bela diri. Sepanjang 5 tahun aku memasuki silat di sekolah banyak peristiwa yang tidak dapat aku lupakan. Antaranya kepala terhentak di simen, perut aku di side-kick, tapak kaki aku mengelupas dan badan aku terasa sengal-sengal selama seminggu kerana dilipat-lipat ketika practice silat. Sakit memang sakit! Bunyi macam WWE tapi itulah yang pernah aku rasa.hoho Padan muke aku nak sangat jadi Jackie Chan kan!haha tapi aku puas hati sekurang-kurangnya aku berusaha ingin merasai sesuatu yang aku anggap mustahil suatu ketika dulu.

pic ni aku tgkp 5 thn lps. masih elok dlm simpanan. ^-^

Banyak dugaan yang perlu aku lalui untuk kekal dalam silat (ayat xbleh blah..hakhak). Antaranya, partner silat aku tarik diri sebelum ujian kenaikan bengkung. Sedih giler time tu sebab selama ni aku banyak practise dengan dia. Pakai redah je aku amik ujian silat time tu..hurm... Ujian kenaikan bengkung setiap tahun adalah perkara yang paling aku takut untuk melaluinya sebab ramai orang akan melihat dan menilai. Dah la tu campur dengan beberapa sekolah lain. Yang paling aku ingat sampai sekarang, waktu aku nak ambil ujian naik bengkung hijau ke merah. Kapak, keris dan parang adalah senjata yang digunakan. Macam ni, nama setiap pesilat akan dipanggil untuk masuk gelanggang. Lepas tu perlu berlawan seorang diri dengan dengan 3 senior yang bersenjata seperti dinyatakan td.huhu Hanya Yang Esa saja yang tahu betapa kecut perut aku time tu. Tapi aku ingat apa yang abi pesan pada diriku di kala kesusahan, "Kalau kita berhadapan dengan sesuatu masalah, jangan terus angkat tangan, kerana sekali masalah menakluki kita, selama-lamanya kita akan terbelenggu. Jadi, hadapi masalah. Cuba dulu sehabis daya untuk menyelesaikannya, walaupun kita gagal, sekurang-kurangnya kita berpeluang untuk mengetahui sejauh manakah keupayaan kita".... dan akhirnya aku dapat melakukan ujian dengan baikkknya...sayang abi. :)

kenangan masa ujian naik bengkung. aku dua dari kiri. (duduk) :)

Puas gilerrr aku saat tu dapat buat benda yang paling aku takut dan agak mustahil untuk melakukan aksi-aksi menumpaskan pihak lawan.hohoho Walaupun sudah sedia maklum aku tidak akan menjadi seperti Jackie Chan, at least aku dapat membela diri apabila berdepan dengan perkara yang tidak dijangka pada masa hadapan. Bagi ku itu sudah memadai. ^-^


Yang tersimpul
Betul jugalah kata bijak pandai bahawa kita akan berasa lebih bahagia jika berani melakukan perkara yang paling kita takuti. Tikus, mari kauu.. *ckp dlm hati haha.. :P Jackie Chan masih menjadi aktor kesayanganku.lalala


Friday, May 29, 2009

lagi cubaan mengubah orang lain


"Orang yang baik boleh dicari, bukan diubah"

-Jim Rohn

Jika kita hendak mencari pekerja, kita boleh menyelamatkan diri kita dari tekanan dengan mengamalkan prinsip di atas. Kita boleh bina pasukan yang gembira, bersemangat dengan menggajikan orang yang gembira dan bersemangat. Orang menjadi begitu sebab mereka memang begitu. Perubahan samada tidak berlaku kepada mereka atau tidak menarik, dan lagipun kemungkinan nampak prosesnya macam terlampau sukar untuk diikuti. Fakta kepada mereka ialah,adalah satu pelanggaran hak asasi jika mereka dipaksa berubah. (tidak wajib di baca bagi mereka yang suka gambaran dari tulisan.lalala) :P

Sebagai CONTOH, jika mahukan setiausaha yang kemas, jangan cari yang selekeh dan cuba mengubahnya. Jangan pilih yang tidak boleh diharap untuk bertanggungjawab dan jangan upah sekumpulan penipu jika mahu mereka berlaku jujur! ingat? jangan, jangan dan jangan. Nanti anda yang merana.huhu

gambar diatas hanya hiasan semata. Ahakz ^-^

Sama juga dengan suami dan isteri. Jika kita suka suami kita tenang dan waras, jangan kahwin dengan kaki botol! Ini adalah nasihat yang asas, tetapi yang kerap berlaku sebaliknya, mereka cuba mengubah pasangannya selepas berkahwin. Caranya ialah mereka akan 'mengawal' yang seorang lagi. Contohnya, si isteri memutuskan untuk mengawal kehidupan suaminya dan mahu dia berubah. Suami kecik hati. Si isteri benci suaminya kerana tidak mahu berubah dan mungkin sebab tidak mencintainya lagi. Suami benci si isteri kerana tidak mencintainya seadanya. Hasilnya: semua orang tidak gembira.Apa yang aku cakap ni bukan dari pengalaman sebab aku tak de laki lagi, tapi pengamatan aku terhadap benda-benda yang berlaku di sekeliling aku..Tu je.hohoho

YANG TERSIMPUL
Dalam memilih orang untuk hidup bersama atau bekerja bersama, carilah yang nilai-nilainya lebih kurang kita.Tanya diri kita soalan, "Jika dia tidak ubah apa-apa tentang dirinya, adakah aku gembira untuk hidup (atau berkerja) bersama Si Polan?" Jika jawapannya "TIDAK!", teruskan pencarian! wokey?...hoho

Jika anda sudah berjumpa dengan orang yang boleh hidup dan berkerja bersama dengan anda.. kami akan kata BAGUS!!! hoyey.. :))
haha (diam2 sudeyh!) :P


Tuesday, May 26, 2009

sehari bersama kawan lama.

hari tu yati mesej aku, ajak keluar. Aku cakap kat dia aku on je.. Nak dekat 2 tahun lebih tak jumpa yati selepas abis spm. berdebar gak nak jumpe kawan lama.lalala aku dan yati tak pernah sama kelas waktu zaman sekolah dulu. Kitaorang jadi rapat sebab naik bas sekolah yang sama dan menjadi antara pelajar terakhir untuk turun bas. Seperti yang dijanjikan aku akan jumpa dia kat lrt masjid jamek. Sampai je dekat sana aku tercari-cari gerangan kawan lama ni..takut-takut tak cam dia lagi.heee..

Selepas beberapa minit kemudian, aku nampak kelibat perempuan bertudung hitam dengan blaus putih itam. SAH! tu yati. Aku kenal cara dia jalan.huhu Die tersenyum memandang ku dan aku pun tersenyum dan bersalaman dengan dia. Secara spontan mulut yati berkata. makin kurus ko ni jann. aku hanya tergelak bila dia kata camtu. Dah ramai orang kata aku ni makin kurus dan itu bukan satu yang boleh dibanggakan sebab aku bukan sekeping begini waktu sekolah dulu.lalala

Sambil berjalan aku bertanya kat yati, ko ada barang nak beli ker kat masjid jamek ni? Dia kata nak beli baju dan nak cuba nasib kerja kat kedai JAKEL. Aku hanya mengangguk-anggukkan kepala. Kami terus mengatur langkah dan memasuki kedai jakel yang menjadi kedai kain terbesar kat malaysia ni. Sampai je kat sana yati bertanya arah office kedai ni, pekerja tu cakap tingkat 5. kitaorang pun terus melangkah ke sana dan yati pun mengisi form dan ditemuramah sekejap oleh orang besar kat sana. Selepas keluar office tu aku bertanya camne? pastu yati cakap kalau diikutkan orang tu tak bagi kerja part-time sebulan tapi orang tu benarkan selepas bersyarat, iaitu mesti bergincu dan ketika berkerja kene pakai baju putih dan seluar slack hitam untuk perkerja sementara. Oww..macam tu plak. Abis selesai urusan tu kitaorang jalan-jalan di sekitar masjid jamek sambil bla..bla..bla..

Selepas tu kitaorang singgah kedai makan memandang perut masing-masing dah berbunyi.heee.. Sambil makan nasi ayam, kitaorang bertanya perihal masing-masing. baru aku dapat tahu yang yati ni wakil pelajar kat tempat dia belajar dan dia pelajar tahun pertama kat UDM dalam kos biotech pertanian. Aku terasa agak kecil masa tu walaupun hakikatnya memang aku ni kecik orangnya.hakhak Bukan ape, sekarang ni yati dah degree sedangkan aku ni baru diploma. tu pun tak abis lagi. Pape pun aku berbangga yati berada tempat sepatutnya dia berada. Yati memang budak pandai kat sekolah dulu, dia budak kelas sains 1st dan aku hanya budak sastera.lalala tak kisah la pape pun yang penting sekarang ni aku tak menyesal ambil art n design yang memang aku minat dari dulu.

filem yang buat aku ketawa.hohoho :P

Abis makan, kitaorang pun pusing-pusing lagi dan bermandi peluh jap sebab masa tu panas terik. Lama kemudian aku ajak dia tengok wayang, dia pun on je sebab dah lame tak tengok wayang katanya. Destinasi kitaorang selepas tu TIMES SQUARE. Sampai je dekat sana kitaorang pergi beli tiket untuk filem SYURGA CINTA. Sementara tunggu wayang start pukul 2.30. Kitaorang berjalan lagi dan sampai lenguh kaki aku di buatnya. Sambil duduk-duduk yati mesej kawan dia ajak tengok wayang sekali. Lama kemudian datang seorang lelaki siap bertopi memberi salam kat kitaorang. Aku terpana sekejap...laa... kawan laki rupanya. Aku bertanya kat yati, pakwe ko ker? Dia kata budak tu kawan rapat dia je.
Yati perkenalkan dia kat aku dan kitaorang terus berjalan masuk panggung. Tak de la penuh sangat orang time tu, kitaorang duduk site no 4 dari belakang, tengah-tengah.

Sepanjang aku tengok cerita tu, aku asyik gelak je melihat keletah haziq dalam cerita tu. Cerita tu memang best dengan jalan cerita yang agak menarik dan keberkesanan watak dalam filem ni. Selepas 2 jam setengah kemudian, cerita tu pun tamat. Budak laki tadi nak pergi low yat. Aku dan yati menolak ajakan budak tu memandangkan jam dah pukul 5.30ptg. Dari pukul 10pg td kitaorang berjalan..penat ooo.. Sebelum balik sempat kitaorang bergambar untuk kenang-kenangan.huhu



sempat posing taw.heee

Selepas tu aku singgah jap kat 7eleven sebab nak beli komik.aha Benda alah tu memang keMESTIan bagi ku. Tu pasal nick name aku otaku jann.hoho.. Lepas tu aku dan yati pun naik lrt..nak balik.. Yati turun dekat pandan cahaya dan aku pandan indah.lalala pandan oh pandan. Sebelum aku turun lrt, aku sempat salam dan peluk yati. Agak sedih waktu tu sebab tak tahu lepas ni dapat jumpa dia lagi ke tak. Selagi nyawa di kandung badan, mesti dapat jumpa lagi kan.kan. :)

ni la benda-benda alah yang aku beli hari tu.haha



Saturday, May 23, 2009

jodoh di tesco??

Malam sabtu lepas, kak long suruh aku bersiap. Aku tanya nak ke mana? Die kata abi ajak makan luar. Aik?? Sejak bila abi pandai ajak makan kat luar.. pelik betul. Lepas itu boleh pulak suruh aku pakai baju kurung, mengomel aku dibuatnya. Yang aku peliknya kenapa ummi, abi, kak long ngan aku je pergi. Adik-adik camna? Kate abi sekejap je kita keluar.

Sampai je kat destinasi restauran kluang station, abi suruh ummi turun dulu..sebab abi nak cari parking. kak long pn turun sekali. Aku lak tak nak turun! sebab tekanan kena pakai baju kurung. lagi tension aku di buatnya bila restauran yang di maksudkan tu hanya bertempat di TESCO AMPANG yang tidak jauh dari rumah. Dalam tempoh pusing-pusing cari parking, aku sempat tanya kat abi, ni pertemuan jodoh kan?? abi ketawa besar. Dia tanya mana tahu? Aku jawab..dah agak dah, sebab sebelum ni ummi pernah cakap kawan dia nak jodohkan anak dia dengan anak puan.kiftiah (mak aku la 2) Kenapa ummi nak jodohkan kak long ngan anak kawan dia, ummi kan tahu kak long dah ada pakwe dan diorang akan BERKAHWIN awal tahun depan! Aku pulak yang hangin.

Lepas tu abi cakap...jilah kena ingat, jilah tu anak perempuan. Mak ayah ada hak tentukan anak perempuan mereka kecuali dia janda. Baru dia ada hak ke atas dirinya sendiri. Aku mengerut dahi. Seumur hidup aku tak pernah aku mendengar kata-kata seumpama itu. Ini zaman merdeka, zaman sains komputer. Bukan lagi zaman dulu-dulu. Zaman ini anak-anak boleh menentukan masa hadapannya sendiri. Tidak perlu lagi angkat kain bungkus dan lari tengah malam dengan kereta api semata-mata untuk hidup semati dengan kekasih pujaan hati..hurmm.. betul kan?

Aku bertanya lagi, siapa kata anak gadis tak ada hak untuk tentukan jodohnya sendiri? jilah tak pernah dengar pun...
"Itu tercatat dalam al-quran sendiri. Setiap wanita itu berhak dilindungi oleh kaum keluarganya terutama ayahnya dan saudara kandung lelakinya. Apabila nak memilih jodoh, setiap wanita itu harus memilih jodoh yang baik supaya suaminya kelak dapat membimbingnya ke jalan kebenaran. Agar dirinya dan zuriat yang bakal dilahirnya tak hidup terumbang-ambing.
Justeru itu, ibu bapa berhak menentukan siapa calon suaminya kerana mereka ada hak sepenuhnya ke atasnya. Dan dia hanya boleh bertindak sendiri hanya setelah dia bergelar janda kerana tanggungjawab orang tua ke atasnya sudah selesai sebaik saja dia menikah". Abi sambung lagi, malam ni kita hanya berjumpa dengan family tu untuk berkenal-kenalan. Belum putuskan lagi untuk berkahwin, paham?. Aku hanya mengangguk-angguk dan mencebik.

Lepas perbualan yang agak panjang tu, aku pun turun kereta ngan abi dan pergi kat restauran 2.. Masuk je tempat tu kelihatan 1 family yang nampak alim bersongkok dan bertudung litup duduk di bahagian depan. Ummi ngan kak long pun ade sekali. Aku bersalam dengan family itu dan duduk sebelah kak long. Aku dah nampak lelaki yang ingin dijodohkan itu. Boleh tahan orangnya, berkulit itam manis..wajah lelaki melayu siap bersongkok. hurm...baik sangat ker mamat tu? Hati kecil ku berkata.hahaha prejudis gila aku masa tu. :P Selepas memesan makanan dan "orang tua" mula bersembang panjang. zaman silam la, apa la..huhu aku tak amik port sangat sebab aku main msj time tu.hehe Yang aku perasaan pakcik lelaki budak tu memandang slack kat aku sbb aku brcakap dengan nada yang kuat bila memanggil abi aku dan makan dulu sebelum mereka makan. Laa..mana aku tahu family dia nak tunggu semua hidangan sampai baru makan bersama.
aku tak tahu kenapa aku prejudis gila dengan situasi macam tu. Tu pasal aku asyik buat perangai. abi...jilah mintak maaf.

Dalam pukul 10.30, ayah aku bayar semua makanan yang di pesan tadi.. dan meminta diri untuk pulang. Kami bersalaman dan menuju ke tempat parking.

Sampai je kat rumah, tiba-tiba abi kata nak jodohkan aku dengan budak tadi memandangkan kak long dah ade pilihan. Berderau darah aku dengan pasal tu. Dengan pantasnya aku menjawab, "kalau abi kahwinkan jilah ngan anak orang tu, jilah bakar pelamin nanti! tak pun jilah pakai seluar skinny purple dengan sweater baby milo warna pink yang biase orang pakai tu. orang tak malu, nanti diorang yang malu sebab tengok bakal menantu pakai macam tu" kak long ngan abi hanya ketawa dengan aku cakap macam tu. hati aku berbisik, aku akan buat apa yang aku cakap!

Yang tersimpul
Sungguh emosi aku malam tu dan agak tidak betul. ah..benda ni bukan boleh di bawa main-main.
perkahwinan itu ibadah, dan aku belum bersedia langsung nak menghadapinya dan aku tak mahu jadi mangsa diskriminasi ni. Aku rasa aku berhak atas diriku sendiri. Lagi sekali aku nak mintak maaf kat abi ummi sebab jadi anak yang degil dan tidak matang untuk menghadapi situasi macam ni. maaf..


Friday, May 8, 2009

dial0g akuu engkauu

bila akuu kauu berdial0g..semuanya menjadi p0yo.hoho
^-^

akuu : apa yang buat kauu terpikat dekat NUR?huhu

haziq : Segala-galanya. Kalau kita sukakan seseorang tu, tak perlu tanya mengapa kita sukakan dia. Cukup dengan gerak hati kauu sendiri yang mengatakan kauu suka pada kat dia. Tak kisahlah dia tu baik ker, cantik ke, sopan santun ke... Yang penting hati dah suka. Tepuk dada tanya seleralah kawan..
akuu : owww... haziq : kauu suke siapa sekarang?

akuu : xde sape.

haziq : PENIPU!!

akuu : hahaha...tak nak bagitau kauu..

haziq : tak nak bagitahu tak pe. tak paksa.haha

akuu : kenapa pasangan bercinta selalu sebut diri 'saya' 'awak'?

haziq : huh? entah la.. kenapa?

akuu : bila kita bercakap dengan kawan baik kita selalunya kita gunakan kata ganti nama 'aku' 'engkau' kan?
Jadi, kenapa dengan kekasih sendiri yang mana sepatutnya menjadi teman yang paling akrab, yang akan hidup bersama, kita bahasakan diri kita 'saya' 'awak'? Bukan ke itu menjarakkan lagi keselesaan hendak berbual dalam hubungan?

haziq : it's kind of traditional, kan? Mungkin 'aku' 'engkau' bunyinya tak sopan, kasar..

akuu : akuu guna 'aku' dengan 'kau', kauu rasa tak sopan dan kasar ke? Akuu rasa lebih rapat dengan orang yang akuu gunakan ganti nama 'aku' 'engkau'. Akuu rasa lebih mudah untuk bercerita masalah, untuk berborak. Don't u think so?

haziq : akuu pun rasa macam tu. Tapi mungkin menggunakan 'saya' dan 'awak', 'aku' dan 'engkau' menyedarkan orang yang berada di depan kita tu kawan atau kekasih. erti kata lain membezakan persahabatan dan percintaan.Tapi, kalau akuu guna ganti nama 'saya' 'awak' dengan kauu dan NUR bersama, mungkin akuu akan keliru yang mana satu kawan dan yang mana satu bini akuu. bhahaha...
akuu : CEH!

kauu kawan aku x? :)
mestila kawan. :P

YANG TERSIMPUL
akuu ngan haziq adalah teman. teman tapi mesra. mesra tak semestinya tanda sy0k. paham semua? bagus.haha HAZIQ, KAUU temanKUU DUNIA AKHIRAT. SAYANG KAUU selama 8 thn kita berkawan. lepas ni tak nak sayang kauu dah.haha :DD




Thursday, April 30, 2009

>tagGed<


person who tagged me:
"bulann"
trimas sha~

list 10 things i love, 10 things i dont love

and 5 random things about me.


i love..
1. islam
2. family
3. embah dan tok wan
4. my 1st love ~_~
5. 'pakcik' yg rajin msj aku..buzzz
6. bantal busukk
7. laptop, printer n broadband (package)
8. album sekolah
9. koleksi majalah GEMPAK n komik
10. anak ismail...heee


i don't love..
1. m'yusahkan umi abi
2. bile abis kredit.haha
3. menangis.mate cpt bengkak.segan oo
4. sikap pemalas aku
5. owg yg usik brg aku tnpa kebenaran
6. owg yg suke m'carut
7. owg yg bajet h0t.lalala
8. yg ckp xserupa bikin
9. yg main2kn islam. subanallah
10. asyik m'galah


random
1. degil (ummi aku yg ckp)
2. agak pendek owgnya (mmg pendek pn!)
3. suke tunjuk gigi bile tngkp gmbr :D
4. suke brckp smpai owg xphm pe yg aku ckp..aduhaii
5. rajin beli GEMPAK dan komik..hohoho keMESTIan


biarkan orang lain dgn fikiran mereka sendiri

"Apa yang orang lain fikir bukan urusan kita"

Suatu ketika dulu aku suka menderma apa saja. Ketika sedang minum bersama teman, ada orang hulur kole, aku masukkan sekupang dua. Jika perempuan tua minta aku beli tisu nipis dengan harga dua ringgi, aku setuju. Kalau orang datang rumah jual kacang putih sebungkus lima ringgit, aku beli walaupun tak makan. Akhirnya aku terfikir, "untuk apa aku menderma ni?", dan tersedar bahawa aku sendiri tidak tahu! Mungkin rasa terhormat jika menderma untuk kebajikan, tetapi aku tidak memberi dengan ikhlas. Aku bimbang tentang apa yang mungkin orang lain fikir mengenai aku. Aku tidak mahu dilihat sebagai seorang yang tangkai jering dan berkira soal sekupang dua. Biar pun aku tahu derma itu mungkin disalurkan kepada pertubuhan pengganas yang hendak meletupkan negara kita, aku tidak peduli asalkan orang berfikir aku baik dan dermawan. Aku bahagia!

bahagia la sangat...lalala

Sepanjang masa aku risau tentang apa yang orang lain fikir, bukannya tentang apa yang aku mahu. Aku tidak pernah mengadu kepada tauke restoran walaupun makanan yang dipesan terlampau masin, tidak menegur jiran yang berjoget dengan muzik kuat walaupun tak boleh tidur sampai pagi, jarang memulangkan barang yang luput tarikh ke pasaraya. Bila aku rasa, aku amat baik dan mesra, apa hasilnya? Adakah kita dihargai atau dihormati dengan apa yang kita lakukan? Tiada siapa peduli! Sebenarnya kita yang membodohkan diri sendiri. Mengharapkan persetujuan dan perakuan dari orang lain. Mungkin ramai antara kita yang melalui pengalaman seperti aku tadi. Kita rasa ada keperluan untuk mendapat perakuan dari pihak lain sebelum berbuat sesuatu untuk diri sendiri.

Bila kita kian dewasa, kita diberi syarat ketat untuk mendapatkan perakuan atau apa-apa kelulusan. Apabila orang suka perangai kita, alangkah gembiranya hati, tetapi jika tidak disenangi, kita sedih. Inilah yang mencipta masalah utama - orang lain yang mengawal kegembiraan kita!
Pengalaman dan pencapaian yang terhebat selalunya adalah hasil dari keberanian melangkah keluar dari zon selesa dan menceburi atau melakukan sesuatu perkara yang orang kebanyakkan tidak buat. Hidup atas dasar kreatif bukannya kompetitif, yakni kita tidak bersaing untuk merebut sesuatu yang orang lain juga mahu. Tidak.

Kita tidak berupaya memuaskan hati semua orang setiap masa. Jika kita takut kalau-kalau ada sesetengah orang mungkin beranggapan kita ni bebal, bodoh, tangkai jering - tenang! Memang dah ada pun orang beranggapan sebegitu! Pedulik apa! Buat apa kita nak takut lagi?

hahaha... :P

Keluarga, kawan dan rakan memang tidak dinafikan memerlukan kasih sayang, perhatian dan pertimbangan kita. Tetapi jika kita cuba menggembirakan setiap orang, kita sebenarnya tidak beerlaku jujur kepada sesiapa pun, terutama diri sendiri kerana kita tidak gembira. Ketenangan fikiran terhasil dengan memahami dan menerima bahawa hanya beberapa orang sahaja yang melihat dunia sebagaimana kita lihat, bukan semua orang!

Ketika berumur tiga tahun, menggembirakan orang lain adalah penting. Jika orang lain sukakan kita, mereka memberi apa yang kita mahu. Zaman beredar. Apabila sudah dua atau tiga puluhan, kita perlu menjadi manusia yang efektif. Kita boleh mendapat apa yang kita mahu dengan menjadi diri sendiri yang sebenar. Tidak perlu memuaskan hati semua orang, bukan saja tidak perlu, tetepi jika kita masih cuba menggembirakan semua orang, bermakna sebahagian dari kita masih berumur tiga tahun.


gembirakan semua orang selagi anda boleh. :)

YANG TERSIMPUL
Di samping menghormati orang lain, jujurlah kepada diri sendiri. Jika orang tidak bersetuju dengan pendapat kita, cara hidup kita, itu masalah mereka, bukan kita.
(^-^)