Monday, February 23, 2009

baik ker?


Aku sentiasa percaya kita ni hidup dalam komedi. We-human beings are very funny. Kita percaya kita banyak kebaikan, kita percaya kita buat kebaikan pada orang, tapi in truth kita sebenarnya buat kebaikan untuk kita rasa senang. Untuk buat kita rasa yang kita ni gracious, yang kita ni prihatin. Cuba kau perhatikan orang-orang yang menderma duit masuk dalam tabung derma. Look at their face. Tengok cara mereka senyum. Some of them tersenyum ikhlas, but some of them tersenyum puas. Puas, sebab mereka rasa duit sepuluh ringgit yang diderma tu malaikat dan tick masuk syurga. They're doing for self-gratification.

ya allah, selamatkan mereka yang tertindas ini... :(

Kita cakap banyak pun tak boleh. Sebab kita ni hanya pandai simpati. Simpati sana, simpati sini. Kelakarnya dengan kita ni, suka beramal sambil berhibur. Rasa macam generous sangat. Tapi kalau sambil berderma sambil head banging, sambil menderma sambil berpelukan lelaki perempuan, menari ikut iringan muzik, perasaan membantu orang itu terasa ke? Akhirnya perasaan menderma tu seolah-olah perasaan membayar duit untuk berhibur saja.

Kalau akulah yang jadi mangsa perang, aku takkan rasa bantuan itu bantuan yang ikhlas. Sebab mereka membantu dalam suasana khayalan, and they help without really feeling our sadness, our torture..hurmm..

perempuan.

Aku faham sangatlah perangai orang perempuan. Kalau kita puji kecantikannya ke, budi bahasanya ke, dia orang jarang teracun. Romeo zaman pak kaduk sahaja yang buat perangai macam itu. Perempuan sekarang sudah pandai. Mereka tahu sangat yang puji-pujian begitulah yang telah mencelakakan kaum mereka.
Tetapi tidak dengan pujian-pujian yang berkaitan dengan sikap. Jarang perempuan yang tidak kembang kepala jika mereka dinobatkan sebagai orang yang jujur dan suka berterus terang. Ibu ayam yang baru lepas tipu suaminya pun akan berbesar hati jika dikatakan dia insan yang jujur dan tulus.


Abg nak kopi? hahah.. :P

Perempuan juga, secara umumnya adalah makhluk yang tidak perlu dipuji tetapi sangat ingin dihargai. Contohnya ummi aku sendiri. walaupun abi aku tidak memuji akan kesedapan kopi yang dibancuhnya, namun jika abi melangsaikan kopi yang disediakan untuknya, nescaya pada kali berikutnya ummi akan membancuh di dalam bekas yang lebih besar. Sebaliknya kalau pada waktu-waktu tertentu, bila mana abi mencicip kopi itu Cuma seteguk dua, ummi boleh hilang mood setengah hari. Silap-silap selepas itu tiga empat hari abi kena bancuh kopi sendiri.haha.. waktu tu aku hanya mampu tersengih...heee :p